Abiazmi’s Weblog
Just another WordPress.com weblog

Hukum ‘Adi

Hukum ‘Aadi
22 April 2010 jam 21:17 | Sunting Catatan | Hapus

Nganyahokeun hukum ‘aadi eta wajib syar’i jeung wajib ‘Ain ka saban-saban mukallaf, sabab urang kudu boga kayakinan yen tiap-tiap munkin (kajadian) anu ngabogaan atsar (tapak) eta ‘aadat. Conto : Urang gelar ka alam dunya loba kajadian anu siga ngabogaan atsar sorangan, padahal anu karitu teh ngan saukur ‘aadat. Daintarana :

1. tiap-tiap seuneu sok nutungkeun,
2. tiap-tiap cai sok ngabaseuhkeun,
3. tiap-tiap sangu sok nyeubeuihkeun,
4. tiap-tiap poe sok nyaangkeun,
5. tiap-tiap peso sok ngaraheutan,
6. jeung sajabana

Harti hukum ‘aadat nyaeta netepkeun hiji perkara kana hiji perkara, atawa nganafikeun hiji perkara tina hiji perkara sarta make lantaran bulak-balik, sarta sah berselisihannana jeung deui teu aya ta’sir dina salasahijina pikeun kanu lian.

Hartina netepkeun hiji perkara kana hiji perkara nyaeta seperti nenetepkeun ayana seubeuh kusabab ayana dahar, tah eta seubeuh teh ‘aadat.

Hartina nganafikeun hiji perkara tina hiji perkara nyaeta seperti netepkeun euweuhna seubeuh kusabab euweuhna dahar, tah eta euweuhna seubeuh teh ‘aadat. Atawa neuteupkeun euweuhna tutung sabab euweuhna seuneu, tah eta euweuhna tutung teh adat.

Hartina make pelantaraan bulak balik teh nyaeta karana ari palenggeran ‘aadat mah kudu kacoba dua atawa tilu kali.

Hartina sah bersalahanna teh nyaeta aya sabab tapi heunteui nanaon, seperti : Cai heunteu ngabaseuhkeun, seuneu heunteu nutungkeun, panon poe heunteu nyaangkeun, peso heunteu ngaraheutkeun, jeung sajabana.

Hartina heunteu aya ta’tsir salasahijina pikeun kanu lianna,nyaeta heunteu aya hiji munkin
anu ngabogaan atsar ku kakuatannana atawa ku thobeatna.

Hukum ‘aadat dibagi kana opat bagian :

1. Persambungan aya hiji perkara kusabab ayana hiji perkara anu sejen, conto : Ayana seubeuh kusabab ayana dahar.
2. Persambungan euweuhna hiji perkara kusabab euweuhna perkara anu lian, conto : Euweuhna seubeuh kusabab euweuhna dahar.
3. Persambungan ayana hiji barang kusabab euweuhna barang anu sejen, conto : Ayana tiris kusabab euweuhna aling-aling kayaning simbut atawa papakean.
4. Persambungan euweuhna hiji perkara kusabab ayana perkara anu sejen, conto : Euweuhna tutung kusabab ayana cai anu nyiram kadinya.

Belum Ada Tanggapan to “Hukum ‘Adi”

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: